Home / Vikten av bra kommunikation och tydliga rutiner

 

Finns det något värre än en arbetsplats som är ostrukturerad, kaotiskt och helt utan tydliga rutiner? Att arbeta i en stökig och stressig miljö är både ohållbart och ohälsosamt. Stress, koncentrationssvårigheter och andra men är sådant som är vanligt i dåliga arbetsmiljöer. Lika viktigt som det är med en ergonomisk arbetsplats är det med ett arbetssätt med tydliga och väl framtagna rutiner som följs och fungerar bra för alla inblandade kollegor.

Att ha en välfungerande kommunikation mellan kollegor och chefer är A och O för en trivsam arbetsplats. Finns det stora brister i kommunikationen, finns det stora brister i företaget. Oavsett hur bra hemsida och marknadsföring företaget har så märks det tydligt utåt om det är dålig kommunikation på intern nivå. Att förutom bra kommunikation, rutiner och ergonomiska arbetsplatser dessutom ha tydliga arbetsmallar där alla medarbetare arbetar efter samma sätt, mot samma mål, är otroligt viktigt.

Småsaker som ett mysigt fikarum där man har en stående, gemensam, fikapaus en gång i veckan, en bra märkmaskin från Kontorsgiganten som kan märka upp pärmar, mappar, dokument etcetera för att undvika förvirring eller förväxling av filer och så vidare, är små men mycket bra saker som verkligen underlättar allas arbete.

”Tänk dig att fikarummet på jobbet ska byggas om till ett konferensrum. Det kan tyckas som en trivial händelse att informera om.
Chefen kanske rycker på axlarna och tänker att händelse kan negligeras. Det händer viktigare saker inom företaget.
Enligt Maria Stenberg och Anders Thorén är det fel inställning.
– Man måste fråga sig: ”Hur tänker målgruppen?” Hur ska jag slippa konfrontation? En sådan liten grej som att inte informera om fikarummet kan minska förtroendet hos anställda och tumma på tilliten. Ord i rättan tid gör stor skillnad, säger Maria Stenberg som i likhet med Anders Thorén har mångårig erfarenhet av kommunikationsarbete.”