Home / Lär dig mer om bitcoin

 

Bitcoin och digitala valutor är ord som förekommer allt oftare i dagens samhälle. Denna typ av valuta brukar få både ros och ris från olika håll i debatten. Men vad är egentligen bitcoin?

Enkelt uttryckt är bitcoin en kryptovaluta och ett system för betalning. Till skillnad från olika länders valutor är bitcoin en fristående valuta. Något som innebär att den är oberoende av en stat eller en bank. Istället säkerställs transaktionerna genom datorer och avancerad krypteringsteknik. Ett bra sätt att lära dig mer om bitcoin är att besöka sidan https://bt.cx/sv/vad-ar-bitcoin/ där du bland annat kan läsa om historien bakom bitcoin och vad bitcoin kan användas till.

Teknik som skapar säkerhet

Bitcoin är ett säkert sätt att överföra värde utan att behöva blanda in en tredje part. I och med att alla transaktioner dokumenteras och är öppna för alla att se skapas både säkerhet och insyn. Själva datornätverket som utgör bitcoin består av noder. När en transaktion sker verifieras den av noderna till exempel genom att de kontrollerar att avsändaren äger summan som skickas.

För att du ska kunna äga och handla med kryptovalutor som bitcoin behöver du en digital plånbok. Plånboken har koll på transaktionerna och speglar den information som lagras i blockkedjan. Tänk på att det kan förekomma skatt på kryptovalutor i samband med att du köper eller säljer dina tillgångar.

Så investerar du smart

En av anledningarna till att många väljer att köpa Bitcoin är att det går att tjäna pengar när värdet på bitcoin stiger kraftigt. Det är dock värt att komma ihåg att priset också kan sjunka en hel del eftersom valutan varierar i värde från dag till dag.

Idag går det att investera i bitcoin även som privatperson. Eftersom kryptovalutor är volatila innebär denna typ av investering en risk. Ett klokt sätt att investera på är att ha en stor spridning i sparportföljen för att inte riskera att den tappar för mycket i värde.