Home / Avgifter och skatt i företag

 

Har du koll på vilka skatter och avgifter som finns när du driver företag? Här är en bra kom-ihåg-guide att plocka fram inför både skatterevisioner och bokslut.

När man driver ett företag är det inte bara vinsterna i bolaget som ska skattas, det finns en hel del andra avgifter och skatter som ska kommas ihåg att betalas och tycker man att det är alltför krångligt att hålla koll på detta själv kan det vara en bra idé att ta hjälp av en redovisningsfirma. Men visst finns saker som det är bra att ha koll på som ägare att ett företag också. Är du godkänd för till exempel F-skatt innebär detta även att det är du som blir ansvarig för att dina skatter och avgifter som företagare betalas in till staten. Du ska till exempel betala både inkomstskatt och socialavgifter varje månad som preliminärskatt, och dessa bokförs sedan på ditt skattekonto som finns hos Skatteverket. Men dessa är inte de enda skatterna och avgifterna du ska göra som företagare, det tillkommer även moms, arbetsgivaravgifter, F-skatt och särskild A-skatt vilka också registreras på ditt skattekonto och betalas in varje månad. Här är en snabb guide inspirerad av Verksamt.se som är Bolagsverkets hjälp-hemsida för dig som är företagare. Nedan listas vilka sorters skatter du ska betala och vad de är för några:

  • A-skatt – denna ska betalas av dig som ger ersättning för arbete till en fysisk eller juridisk person som inte har F-skatt, med andra ord ska denna skatt betalas för fysisk eller juridisk person.
  • F-skatt – ska betalas av dig som bedriver näringsverksamhet, och du kan vara antingen en fysisk eller juridisk person.
  • Arbetsgivaravgift – ska betalas av dig som är arbetsgivare, alltså av dig som betalar ut ersättning för arbete i form av kontanter (lön) eller ger andra förmåner som ersättning.
  • Egenavgifter – är en avgift som ingår när du betalar F-skatt och betalas av dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare och har inkomst av en aktiv näringsverksamhet.
  • Särskild löneskatt – denna ska betalas av dig som är en fysisk person som får inkomst av en passiv näringsverksamhet.
  • Mervärdesskatt (moms) – ska betalas av alla (fysiska eller juridiska personer) som omsätter momspliktig vara eller tjänst inom Sverige.